Veckans tips!

Ibland kan det vara klurigt att komma på hur man ska starta ett vikarieuppdrag på ett bra sätt. Ett tips från mig är att köra "3 påståenden"! Det går ut på att du säger 3 påståenden om dig själv varav ett är falskt, och eleverna ska gissa vilket! Eleverna kan själva presentera sig på liknade sätt alternativt säga något de tycker om som börjar på första bokstaven i deras namn. Du lär dig definitivt deras namn snabbare såhär, och att kunna namnen öppnar många dörrar!   

Läs mer

Tips! Så får du tyst i klassrummet

 

Hej!
Under förra veckan träffade jag en vikarie som gav mig ett bra tips som jag gärna delar vidare! Tipset handlar om en lek som heter "tysta punkten" och som gör det enklare och roligare att hålla ordning i klassrummet. Tysta punkten går kort och gott ut på att markera en punkt på golvet (t ex genom att använda tejp) och sedan uppmana total tysnad när någon ställer sig på punkten! För att få eleverna engagerade kan det också vara smart att låta en av dem markera ut var den tysta punkten ska vara. 

Läs mer

Har du gråtit inför en klass?

Läs mer

Hej från Washington!

Jag fick ganska nyligen svara på frågan vad jag gillar bäst med mitt jobb. Ahh...svårt! Jag är nämligen en allätare som gillar det mesta!

Läs mer

Ny på jobbet!

God morgon!

Läs mer

Vanliga frågor och svar angående lön

Hej!

Inkomstskatt, semesterersättning, nettolön, bruttolön m.m…. En lönespecifikation är inte alltid lätt att förstå, men det är faktiskt inte så krångligt som det låter! Det inkommer många frågor via telefon och mail ang. de löner som betalas ut, vilket vi ser som något positivt. Frågar man inte får man inget veta, så fortsätt vara frågvisa!  De vanligaste frågorna berör lönespecifikationen och därför tänkte jag skriva lite kortfattat om vad som står på den och vad orden faktiskt betyder.

Lönen betalas ut månaden efter utfört arbete, dvs släpande. Ex.: det du arbetar i april betalas ut i maj. Lönen har du på ditt konto den 25:e varje månad. Om 25:e däremot är en helgdag får du lönen närmaste vardagen innan.

Semesterersättningen uppgår till 13%. Den betalas ut löpande eller i en klumpsumma.

Inkomstskatt är den skatt som dras från din lön, i enlighet med Skatteverkets uppgifter.

Arbetsgivarskatt är den skatt vi, som arbetsgivare, betalar till Skatteverket

Bruttolön är lönen du får före skatten är avdragen. I bruttolönen ingår bl.a. månadslön, timlön, sjuklön, semesterlön och ob-tillägg. Eventuella avdrag för tjänstledighet, vård av sjukt barn (VAB) görs från bruttolönen

Nettolön är den lön du får på ditt konto

Detta besvarar såklart inta alla era frågor, men förhoppningsvis kan det vara en bit på vägen. Har du andra frågor/funderingar hjälper vi dig självklart!

Vi hörs! /Emelie Mårtensson, ekonomiavdelningen

Läs mer

Matilda fd vikarie

Jag kommer på mig själv att jag sitter på bussen och ler. Regnet piskar mot bussfönstret och den gråa februariluften är isande kall. Trots det finns värmen i min kropp fortfarande kvar från igår när en elev i årskurs 8 berömde mig och sa att han precis hade upplevt den roligaste tekniklektionen någonsin. Jag funderar en stund och undrar vilka utmaningar jag kommer ställas inför idag, vilka barn jag får träffa och vad jag kommer att få lära dem, och vad de kommer lära mig..
Jag minns så väl känslan av att komma till en ny skola, träffa nya barn och ungdomar och känna pirret i magen inför att ställa sig inför en främmande grupp människor. Att vara lärarvikarie och få chansen att utbilda människor är något jag tycker att alla borde testa på någon gång i livet. Kanske är inte alla stunder som att hoppa runt på fluffiga moln – men att få vara med och forma framtiden är det inte mycket som slår.

Läs mer

Tips på inspiration!

Hej!

Läs mer

Att vara i en grupp

Ingen grupp är den andra lik. Även om man har liknande erfarenheter eller kunskaper, så fungerar och presterar en grupp olika beroende på hur den är sammansatt. En väl fungerande grupp brukar ofta identifieras av att den fungerar effektivt, och att de som ingår i gruppen känner samhörighet och är eniga. Men inga grupper kommer dit på en gång utan behöver gå igenom ett par olika faser. Det finns många olika teorier kring gruppdynamik, men en av de vanligaste – FIRO – utgår från att en grupp går igenom tre olika faser: tillhörafasen, rollsökningsfasen och samhörighetsfasen.

Läs mer

Ny på jobbet

Jag heter Stina och jag är ny. Ny som i nyanställd på Lärarförmedlarna. När man pratar om något som är nytt så får många av oss positiva associationer. Nytt och fräscht, en chans att börja på nytt och massor av möjligheter. Det kan också betyda nytt som i ett par nya skor man spanat in, förväntningarna inför en ny kommande låt med en favoritartist, eller kanske ett nytt härligt resmål som väntar på semestern.

Nya saker eller platser är ofta härligt och gör oss spända av förväntan. Men så var det det där med att vara ny på jobbet. Att vara helt ny i en grupp. Det är plötsligt inte lika enkelt som ett par nya skor man trånat efter.
För även om man ofta är förväntansfull och nyfiken inför att få vara med i en ny grupp, så är det en väsentlig skillnad mot att köpa en ny pryl eller läsa en ny bok. Skillnaden ligger förstås i att det har med människor att göra. Och vi människor vill samspela med varandra, på andra sätt än vi samspelar med prylarna runt omkring oss.

Fortsättning följer /Stina

Läs mer

Relaterade inlägg