"För mig är det guld värt, på alla sätt" (LF)

En av våra vassa vikarier är Fotini, som förutom att jobba som vikarie håller på att utbilda sig till lärare. Vi tog en kaffe med Fotini för att prata om jobbet som vikarie, utmaningar, drivkrafter, och tidigare erfarenheter som kommer väl till pass i klassrummet.

Hej Fotini! Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag heter Fotini Lejonstad, jag är 37 år gammal. Just nu går jag lärarutbildningen på Stockholms universitet, och ska bli F-3 lärare. Det ska bli väldigt intressant, jag är inne på sista året nu så jag blir klar vid årsskiftet. Och så jobbar jag som vikarie, sedan snart ett år.

Under ett år hinner man med många olika uppdrag, eller hur? 
Det stämmer. Jag har haft alla möjliga uppdrag. Jag började lite försiktigt och men nu kör jag allt från F-klass till åk 9 och nästan alla ämnen.

Vad tycker du om att jobba som vikarie?
För mig som blivande lärare så är det perfekt. Jag får se olika verksamheter, och hur olika skolor fungerar. Och så får jag utmana mig själv, och applicera det jag lär mig under utbildningen. För mig är det guld värt, på alla sätt.

Vad gjorde du innan du började plugga till lärare?
Innan jag började plugga till lärare jobbade jag som danslärare i nästan 10 år. Och så har jag bott utomlands några år, och dessutom pluggat medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet.

Finns någonting från jobbet som vikarie som du kan ta med dig till utbildningen?
Ja, det är mycket teorier och vetenskap i utbildningen, men kanske inte riktigt lika mycket praktik. Som till exempel en sån enkel sak som hur man möter en ny klass. Som vikarie kommer man in i en ny klass vid nästan varje uppdrag; det en av många saker jag tränar på i jobbet.

Har du några erfarenheter eller kunskaper från tidigare jobb, som du har användning för i jobbet som vikarie?
Jag har jobbat som pressansvarig, där det ofta är oförutsedda situationer som man behöver kunna hantera. Det är en erfarenhet som jag verkligen har nytta av i jobbet som vikarie. Och såklart min erfarenhet från att ha jobbat som danslärare i nästan 10 år. Jag tror det jag framförallt har med mig är ledarskap, att kunna skapa förtroende och möta olika typer av människor.

Vilka är största utmaningarna med jobbet?
Att vinna elevernas förtroende, att få dem att inte tycka att du är “bara en annan vikarie” utan att du har något att erbjuda dem. Sen är det alltid lite nervöst när man kommer till en ny plats – hur kommer det vara, hur är stämningen, kommer det finnas en planering och så.  

Vad gör dig glad?
Nya utmaningar gör mig glad. När jag får testa mina vingar och göra nåt jag inte gjort förut. Lära mig nya saker.

Känner du att du gör det i jobbet?
Ja faktiskt. Jag känner att man får lära sig att vara social, möta olika personligheter och människor. Det tycker jag är väldigt berikande.

Vad drivs du av?
Jag sätter upp mål för mig själv, konstant. Både privat och karriärmässigt. Det kan vara något litet eller stort, men jag drivs av att ha långsiktiga och kortsiktiga mål.

By Matilda Vejlo
November 15, 2018

våra vikarier berättar, Vikarieprofilen

0 kommentarer